Historia < Catering Świdnica, sala konferencyjna, szkoleniowa oraz weselna
Wybierz język: pl en de

Wehikuł czasu

1,5 wieku temu przy obecnej ulicy Bystrzyckiej w Świdnicy wybudowany został wyjątkowy obiekt, jeden z najbardziej znaczących dla historii miasta. Jego powstanie zbiegło się w czasie z otwarciem granic Świdnicy, które przez lata ograniczała ciasna fortyfikacja. 1866 to rok urabanistycznej wolności i wielu nowootwartych projektów.

Inwestorem 3 kondygnacyjnego budynku, który istotnie wyróżniał się w krajobrazie ówczesnych Kraszowic, był E. Januschek, właściciel fabryki maszyn rolniczych. Przdsiębiorca, świadomy potencjału, jaki dawała nieruchomość, przeznaczył ją nie na kolejny warsztat, ale na browar, przy którym otworzył również pijalnię i restaurację. Mieszkańcy mogli więc na miejscu sprawdzić walory ważonego trunku przy suto zastawionych stołach.

 

 

Pod koniec XIX wieku browar przeszedł w ręce S. Pringsheima, który już wcześniej udoskonalał sztukę ważenia złotego napoju na Śląsku. Pod zarządem tego znanego piwowara w Kraszowicach wytwarzano piwo monachijskie. Charakteryzowała je dolna fermentacja, było ono także mało chmielone. Poza tym produkcje oparto na piwie typu pilzneńskiego, piwie czarnym kulmbachskim, zwanym również "Schöps", słodowym oraz piwie karmelowym.

 

 

Po pierwszej wojnie światowej browar został kupiony przez właścicieli browaru w Sobótce-Górce. Następnie zawiązana w 1923 r. spółka akcyjna Schlesische Nahrungsmittel Werke Aktiengesellschaft Croischwitz w pomieszczeniach browaru uruchomiła fabrykę margaryny i tłuszczów spożywczych.

Po II wojnie światowej w budynku mieścił się początkowo żłobek Fabryki Mebli, który z czasem został przekształcony w przedszkole z kilkoma pokojami pracowniczymi na piętrze. W następnym okresie, do końca XXI wieku, pełnił on funkcję oddziału Szkoły Podstawowej nr 15, by w 2003r. stać się własnością Marka Kowalskiego. Wówczas to nowy właściciel zorganizował w budynku siedzibę  firmy handlowej, zajmującej się sprzedażą maszyn i narzędzi do obróbki drewna.

 

 

Po dziewięciu latach, czyli w 2012r obiekt przeszedł kolejny remont, po którym zaadaptowano go na Restaurację - Stary Browar. Lokal swoją gastronomiczną działalność rozpoczął 30 października 2013 roku, a po upływie 12 miesięcy zostały przeprowadzone w nim z pozytywnym wynikiem „Kuchenne Rewolucje- Magdy Gessler. To nie koniec zmian. Restauracja w marcu 2015 roku ponownie zmieniła właściciela i poddana została kolejnej metamorfozie.

 

 

Z gruntownie zmienionym menu, wizerunkiem, konwencją i nazwą - Manufaktura przyjęła pierwszych gości w maju 2015 r. W nowej odsłonie restauracja zaprezentowała zaskakujący styl nawiązujący do jej historycznego browarnego charakteru zainsiprowanego fantastyką naukową.

Wyeksponowane we wnętrzach cylindry, google, szelki i zegary to odwołanie do nurtu w kulturze nazywanego steampunkiem. Dominującą pozycję odgrywa w nim maszyna parowa, jako synonim postępu i futurystyczne wynalazki zakorzenione w epoce wiktoriańskiej. Wszystko to w połączeniu z ceglano – miedzianą architekturą sprawia, że goście już na progu dają się uwieść niezwykłemu klimatowi Manufaktury.

 

2016 rok to rok jubileuszu budynku, który jak Wehikuł Czasu, przenosi zebranych do smacznej Świdnicy sprzed 1,5 wieku .